Jdi na obsah Jdi na menu
 


TAHÁKY aneb gramatické přehledy

14. 11. 2016

K výuce, procvičování i následnému opakování (pro případ, že bychom pravidlo zapomněli a rychle si ho potřebovali osvěžit) doporučuji GRAMATICKÉ PŘEHLEDY.

Gramatický přehled určitého pravidla je většinou tabulka, ve které je shrnuto jen to základní - jak se tvoří a kdy se používá. Někdy může obsahovat i příklady, obrázky, náčrtky.

Gramatické přehledy máte na konci pracovního sešitu, spoustu jich najdete na internetu. Můžete si je také sami vytvořit. Poslední možnost má výhodu v tom, že si je uděláte tak, aby to vyhovovalo právě vám. Někdo má radši hodně barevné věci, někomu stačí stručný přehled, jiný potřebuje příkladovou větu, .. A navíc při výrobě takového přehledu (je to pro vás vlastně takový "tahák") se zároveň učíte a procvičujete.

Tyto taháky můžete mít při ruce při procvičování ve škole, kdy se teprve dané pravidlo učíme používat, můžete je používat doma při dělání domácích úkolů, když si nejste jistí a při dalším domácím procvičování. Tahák se používá v první fázi, kdy se s pravidlem seznamujeme a začínáme ho procvičovat. Pokaždé je ale dobré tahák schovat ve fázi, kdy procvičujete už pochopené pravidlo a vytáhnout ho jen ve chvíli "nouze". Jedině tak se naučíte spoléhat se na sebe a na svou hlavu a budete mít jistotu, že se pravidlo opravdu naučíte.

 

Na závěr přikládám příklady gramatických přehledů:

 

prit-prehled.png

 

 

 

prs.gif

 

 

 

pritomny-cas-prubehovy-anglicka-gramatika.png

 

 

 

slide_3.jpg