Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak zlepšit poslech

Je hodně lidí, jejichž úroveň angličtiny je velmi dobrá, dokáží přečíst i těžší texty a někteří i dobře mluví, ale mají-li komunikovat s rodilým mluvčím, komunikace vázne, protože nerozumí. Nejsou zvyklí na mluvenou angličtinu.

Naše uši si musí přivyknout na mluvenou řeč, která je většinou poměrně rychlá a navíc každý mluvčí má trochu jiný přízvuk. Ideální je začít poslouchat CD, která jsou součástí zjednodušených verzí anglických knížek. Zmínka je o nich v článku "Jak zlepšit čtení".

Dalším výborným způsobem, jak se naučit vnímat v řeči jednotlivá slova, je poslouchat hudbu. V dnešní době není problém si k oblíbeným písničkám najít text v angličtině, případně i český překlad. Písničky můžete poslouchat kdykoli, ať už doma nebo kdekoli jinde, protože si je můžete uložit na MP3 nebo mobil.

Oblíbenou metodou, jak zlepšit nejen poslech, je sledování filmů nebo seriálů v anglickém znění. Moc nedoporučuji české titulky, váš mozek je totiž soustředěný na čtení českého textu a mluvenou angličtinu vnímá jen na pozadí, nesoustředí se na jednotlivá slova a jejich význam. Proto je lepší místo českých titulků zapnout anglické. Takhle si je mozek schopný propojit stejné slovo v psaném textu s tím, které je vyslovené nahlas. Pokud se vám to zdá přeci jen těžké, vyberte si film nebo seriál, který se vám opravdu líbí a nevadí vám sledovat ho opakovaně. V první fázi si můžete dát české titulky, abyste pochopili obsah, v opakovací fázi dejte titulky anglické. Klidně si vypište složitější slovíčka nebo fráze, film můžete kdykoli zastavit nebo o kousek vrátit. Nakonec si můžete troufnout sledovat ten samý film v původním znění bez titulků.

Na závěr připomínám, že není důležité znát každé slovíčko. Důležité je naučit se vnímat celek, chápat smysl sdělení. Nebojte se proto anglických titulků. Zjistíte, že spoustu slovíček znáte, jen je zatím v mluveném projevu nevnímáte a nerozeznáte. Uši ale přivyknou, jen jim musíte dát šanci :-).

Dodatek: Doporučuji k přečtení článek "Do it like the stars!", dozvíte se v něm, která známá osobnost se naučila cizí jazyk díky sledování seriálů.