Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak zlepšit čtení

Odpověď na otázku "Jak zlepšit úroveň čtení?" je jednoduchá - stačí číst :-).

"Practice makes perfect"

Dnešní doba má jednu velikou výhodu - pokud se chcete něco naučit, není problém najít potřebný materiál. Co se týká čtení, spousty různých článků různých úrovní najdete na internetu, například se můžete podívat na tyto stránky, najdete tam články o sportu, zvířatech, různých zemích, ale také zjednodušené verze příběhů od známých anglických autorů.

Výborný materiál pro procvičení čtení a výuku angličtiny jsou knihy ve zjednodušené verzi. Najdete je v knihkupectvích (velký výběr je v Paláci knih na Václavském náměstí) nebo v internetových obchodech. Knihy jsou označené číslem, které značí úroveň. Každé vydavatelství má jiné značení, je proto důležité podívat se, pro jakou pokročilost je kniha určená. Většina knih má na zadní straně značení úrovní, často je tam uveden počet slov, která byla v knize použita. Pro druhý stupeň ZŠ jsou vhodné knížky úrovně 2-3, případně označené A2-B1, s počtem slov cca 600-1000 (headwords). - úroveň A2 s počtem 600 slov by měl zvládat každý žák druhého stupně ZŠ, pro deváťáky bych určitě doporučila tu vyšší úroveň. Většina knih je k dostání ve verzi s poslechovým CD, což opravdu doporučuji, protože nejen čtení je potřeba procvičit, ale i poslech, a ten je většinou na ještě bídnější úrovni než čtení. Knihy ve zjednodušené verzi si můžete vypůjčit i v knihovně.

Důležité je vybrat si téma nebo oblast, která vás zajímá a začít úrovní, kterou jste schopni zvládnout přečíst bez použití slovníku. Není tedy nic snadnějšího než zajít do obchodu, knížku otevřít a podívat se, jak vám to jde. POZOR! To, že jste schopni knihu přečíst bez slovníku, neznamená, že rozumíte každému slovu! Naopak, pokud knihu čtete bez problémů a nejsou tam pro vás ani složitá slova ani gramatika, pak je skoro škoda knihu číst (ačkoli ani taková kniha není k zahození). Vybírejte takovou knihu, která vám něco přinese, posune vás o trochu dál; takovou, u které musíte nad významem některých slov přemýšlet, ale přesto rozumíte celku a víte, o co v knize jde. Některé knihy jsou přímo dělané pro studium angličtiny a mají na konci kapitol otázky mířené na porozumění textu.

Pokud už máte knihu doma, je dobré ji využít naplno. Čtěte bez použití slovníku, snažte se pochopit význam. Narazíte-li na nové slovíčko, vypište si ho do slovníčku. Po skončení čtení si slovíčko znovu zopakujte a vyzkoušejte se před dalším čtením, jestli nová slovíčka umíte. Ta, která si nemůžete zapamatovat si vypište i s větou, která je v knížce, a nebo si vymyslete vlastní smysluplnou větu. Po přečtení kapitoly nebo celé knížky si pusťte CD a poslechněte si knihu znovu. Pokud je pro vás poslech příliš složitý, vezměte si text a čtěte zároveň s poslechem. Další kapitoly už můžete zkusit bez textu a nebo si pusťte CD bez textu v další opakovací fázi.

Čtení knih je také výborné pro procvičení mluvení a psaní. Zkuste si napsat, o čem kniha byla, co se vám na ní líbilo a co ne, která postava vám byla sympatická (zkuste ji popsat) a proč. Potom se na svůj výtvor podívejte a snažte se najít chyby a zdůvodnit, proč jste použili ten který gramatický jev. Úplně nejlepší je prodiskutovat knížku s kamarádkou nebo kamarádem a navzájem si opravit chyby v napsaném textu. Své napsané výtvory mi také můžete přinést do kabinetu, já vám je opravím a poradím, co zlepšit :-).

Slovo na závěr: "Practice makes perfect." - stejně jako všechny ostatní oblasti angličtiny, i čtení je potřeba procvičovat pravidelně. Nejenže nám pomáhá rozšiřovat slovní zásobu, ale zjednodušuje nám pochopení a aktivní použití gramatiky. Stejně tak, jako v češtině dítě, které je zvyklé hodně číst, nemá problémy s vyjmenovanými slovy, aniž by se je muselo pracně učit nazpaměť, tak i ti, kteří jsou zvyklí vidět minulý nebo předpřítomný čas použitý běžně v textu, nemají problém s jejich tvorbou a použitím ve vlastním psaném nebo mluveném projevu.